Zsidó naptár > Naptár - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Zsidó naptár > 6 weboldal. Kategória leírása: A zsidó naptár, Izrael állam hivatalos naptára.
Szponzorált linkek
Zsidó naptár
http://hu.wikipedia.org/wiki/Zsid%C3%B3_napt%C3%A1r

A zsidó (héber) naptár (héberül lúah, לוח), más néven zsinagógai naptár ma is használt formája II. Hillél főpapsága idején, Kr. e. 359. körül alakult ki. Izrael Állam hivatalos naptára. Őse a babilóniai naptár volt.

Zsidó naptár
A zsidó naptárról
http://www.makkabi.hu/zsido-hitelet-vallas-szokasok-rabbi/48-a-zsido-naptarrol

A zsidó naptár (a luáh) nem csupán a napévhez, hanem a holdhoz is igazodik, hónapjai valódi holdhónapok: újholdtól újholdig tartanak. (A Julius Caesar által bevezetett és Gergely pápa által korrigált európai naptár ezzel szemben csupán mesterséges hónapokkal számol.) A zsidó esztendõ tehát valódi napév, hónapjai természetes holdhónapok. (Ezt nevezik tudományos szóval lunaszoláris rendszernek.)

A zsidó naptárról
Átszámítás
http://www.zsinagogak.com/index.php?option=com_content&task=view&id=178&Item ...

A zsidó idõszámítás kezdete a világ teremtésének idõpontja: Kr. e. 3761. október 7. (tisri 1.), hétfõ, 11 óra 10 perc 20 másodperc. (Ezt az idõpontot a héber hittudósok számították ki az Ószövetség alapján.) A zsidó év hossza változó, de az évek átlagos hossza a Gergely-naptár éveinek hosszával közel azonos (lévén a zsidó év is a tropikus évhez igazodik), ezért a két idõszámítás közötti váltást viszonylag könnyen elvégezhetjük.

Átszámítás
Zsidó ünnepek
http://www.logos.hu/LogosVLE/Eletkerd/zsidounn.html

A civilizált világban használt általános naptár a Nap szerint igazodik. A zsidó naptár a Hold után megy. A Hold naptár kb. 12-15 nappal rövidebb a másiknál. De mivel a zsidó ünnepek az évszakhoz kapcsolódnak, így 2-3 évenként a Hold naptár egy "szökő" hónappal toldódik meg. Így ünnepeink, néhány nap eltéréssel ugyan, de ugyanabban az évszakban vannak. Így beszélhetünk őszi, tavaszi stb. ünnepekről.

Zsidó ünnepek
A zsidó időszámítás - naptár, évek, hónapok
http://judaisztikaportal.blogspot.com/2009/10/zsido-idoszamitas-naptar-evek- ...

Az idő szent, mert az Ö.valótól ered. Az időnek és időszakoknak meg van a maguk fontossága és jelentősége.

A zsidó időszámítás - naptár, évek, hónapok
A zsidó újév
http://www.parameter.sk/rovat/kultura/2009/09/17/zsido-ujev

A Gergely naptár szerint szeptember 19-én (a gyakorlatban már előző este) köszönt be a zsidó újév (Rós Hasána). A zsidó naptár szerint 5770. tisri hónap elseje és másodika a zsinagógai újév, a világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékeznek.

A zsidó újév
Hirdetések
Oldal leírása
naptar.wyw.hu: Naptár katalógus, naptárak. Naptár készítés, naptárkészítő programok és cégek, gyűjtemény a naptárakról.
Gyűjteményünkben 83 válogatott Naptár katalógus témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 83 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 1105