A naptárakról > Naptár - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: A naptárakról > 5 weboldal. Kategória leírása: A naptárakról általában: A naptárkészítésről, nemzetek naptárai és a kiemelt ünnepek.
Szponzorált linkek
Naptárakról
http://tudasbazis.csillagaszat.hu/szferikus/naptarak.html

A naptárkészítés alapproblémája, hogy a csillagászati vonatkozású időegységek (nap, hónap, év) nem összemérhetőek. A tropikus év pl. közelítőleg 365,2422 napból áll. Miután egész számú napokban és hónapokban szeretnénk megadni az év hosszát, két lehetőségünk marad: vagy olyan naptárat készítünk, amelyben az év adott hosszúságú, de az évkezdet vándorol az évszakok közt; vagy olyat, amelyben az egymás utáni évek változó számú napból állnak, de az évkezdet mindig azonos csillagászati konfigurációnál következik be (pl. a mi naptárunkban 10 nappal a téli napforduló után). Az elsőre példa pl. a kínaiak első naptára, amely kezdetben tiszta holdnaptár volt, vagy példa a moszlim naptár, amely napjainkban is tiszta holdhónapokkal számol.

Naptárakról
Kiemelt napok és ünnepek
http://mek.niif.hu/04700/04744/html/naptarirendszerek0003.html

Az „év”-nek szóhasználatunkban kettős értelme van. Mint naptári év jelenti pl. az 1981. január 1-től december 31-ig terjedő évet; mint időtartam pedig bármely 365 vagy 366 napos időközt, pl. 1980. augusztus 20-tól 1981. augusztus 19-ig. Egy-egy társadalomban egymás mellett többféle év is lehet használatban, sőt még az is előfordul, hogy – miként a természeti népeknél – a mi civilizált világunkban is egy évnek csak egyik, valamilyen tevékenységre szánt időszakát illetjük ezzel az elnevezéssel.

Kiemelt napok és ünnepek
Naptári rendszerek és időszámítás
http://www.eltevedtidoszamitas.hu/modules.php?name=topics&file=olvas&cikk=id ...

Azok az adatok, amelyeket egy adott naptári meghatározás – év, hónap, nap – tartalmaz, nem azonos jellegűek: részben szakaszosságot, részben egyirányú haladást-múlást fejeznek ki.

Naptári rendszerek és időszámítás
Hogyan jött létre jelenlegi naptárunk?
http://www.eltevedtidoszamitas.hu/modules.php?name=topics&file=olvas&cikk=id ...

Mindenki tudja, hogy éveinket Jézus születésétől számítjuk, éránk kezdete a Kr. u. 1. év. Sokan talán azzal is tisztában vannak, hogy ebben nem egészen pontos időszámításunk, hiszen a kutatások szerint Krisztus valószínűleg Kr. e. 7-ben született. Az időszámításunk kezdetét kitűző eseményt Dionysius Exiguus apát megfelelő forrásadatok hiányában csak ekkora hibával tudta meghatározni. Ám ezt azóta az egész világ átvette, így a módosításra nincs lehetőség, hiszen zavart keltene, de nem is szükséges.

Hogyan jött létre jelenlegi naptárunk?
A naptár
http://www.palfalva.hu/naptar.htm

Az idő számítása csillagászati eseményeken alapul. Az időszámítás két legfontosabb tárgya a Nap és a Hold, e két égitest keringésének ismerete a legfontosabb tényező az időszámítás felépítéséhez és megértéséhez.

A naptár
Hirdetések
Oldal leírása
naptar.wyw.hu: Naptár katalógus, naptárak. Naptár készítés, naptárkészítő programok és cégek, gyűjtemény a naptárakról.
Gyűjteményünkben 83 válogatott Naptár katalógus témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 83 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 1105