A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Naptár - wyw.hu

Tartalom:

naptar.wyw.hu

A Gergely naptár
A Gergely naptár
http://www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/history/tortenetek/kozepkor/gergely ...

1582. február 24-én kelt az az Inter gravissimas kezdetű bulla, amellyel XIII. Gergely pápa (1572-1585) lényegében egyetlen változást eszközölt a Julius Caesar által i. e. 45-ben bevezetett naptáron: csökkentette a szökőévek számát. A Julius Caearról elnevezett Julián-naptár szerint minden negyedik évet szökőévnek kellett tekinteni, míg a Gergely-féle, vagy másképpen Gregorián naptár ezt a szabályt úgy módosította, hogy az évszazadokat záró, tehát századdal végződő évek közül csak azok legyenek szökőévek, amelyeknek számjegye nemcsal néggyel osztható, mint a többi szökőévé, hanem négyszázzal is.

www.lemontree.hu
A Gergely-naptár születése
A Gergely-naptár születése
http://www.nembulvar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=233:a-g ...

XIII. Gergely pápa 1582. október 15-én léptette életbe az újfajta naptárt, abból a célból, hogy így szüntesse meg a XVI. század óta keletkezett tíznapos időeltolódást.

www.nembulvar.hu
A Gregorián és a Julián naptár
A Gregorián és a Julián naptár
http://www.parochia.hu/1oldalelemek/Egyhazi_ev/A_Gregorian_es_a_Julian_napta ...

Az egyház számára az idő nem csupán egy elfolyó névtelen jellemzője az életnek, hanem üdvtörténeti jelentőséggel bír a számára. Éppen ezért már a kereszténység hajnalán elkezdték megülni az üdvtörténet jelentős eseményeit, hogy ilyen módon is részesei legyenek annak a folyamatnak, mely az elesett embert az örökkévalóságba vezeti.

www.parochia.hu
A kínai fogantatási naptár
A kínai fogantatási naptár
http://picibaba.hu/pocakkal/elokeszuletek/a-kinai-fogantatasi-naptar

Ezt a naptárat Kínában, Pekinghez közeli kínai sírhelyen találták. Segítségével a baba fogantatásának idejéből, és az édesanya életéveiből kiszámolható a születendő baba neme. Ez a naptár körülbelül 700 éves, és féltve őrzik még a mai napig is egy pekingi intézetben.

picibaba.hu
A kínai naptárról
A kínai naptárról
http://lexikon.katolikus.hu/K/k%C3%ADnai%20napt%C3%A1r.html

A régi Kínában a naptár az uralkodói hatalom jelképe volt. Az élet rendjének, a földművesmunkának, adózásnak a megszervezésére az évszakok és természeti erők működésének figyelembevételével készítették.

lexikon.katolikus.hu
A legelterjedtebb típusú naptár
A legelterjedtebb típusú naptár
http://www.bezdan-online.com/a/index.php/content/view/2823/31/

A Gergely-naptár ma a legelterjedtebb típusú naptár a Földön. A julián naptár kis módosításával készült, a nápolyi Aloysius Lilius doktor javaslatára, amit XIII. Gergely pápa fogadtatott el 1582. február 24-én (mely dokumentumon azonban az 1581-es évszám szerepelt, mivel a pápa rendelete előtt az év márciusban kezdődött).

www.bezdan-online.com
A naptár
A naptár
http://www.palfalva.hu/naptar.htm

Az idő számítása csillagászati eseményeken alapul. Az időszámítás két legfontosabb tárgya a Nap és a Hold, e két égitest keringésének ismerete a legfontosabb tényező az időszámítás felépítéséhez és megértéséhez.

www.palfalva.hu
A naptár, a Gergely-naptár
A naptár, a Gergely-naptár
http://www.huszadikszazad.hu/tudomany/a-naptar-a-gergely-naptar

Az ókorban a keleti népek és a görögök és rómaiak a nappalt a Nap keltét napnyugtáig 12 egyenlő órára osztották s az éjjelt napnyugtától napkeltéig külön, szintén 12 egyenlő órára. Ezek voltak az ú. n. horae temporales.

www.huszadikszazad.hu
A római naptár
A római naptár
http://www.freeweb.hu/torch2/Time/romai.htm

Rómát Romulus és Remus alapította időszámításunk előtt 753-ban. Ez 10 hónapból állt, amelyikből 6 hónap az 30 napos volt, 4 hónap pedig 31 napos. Márciussal keződött az év és decemberrel fejeződött be. A téli hónapokat - amikor senki sem dolgozott - nem számolták.

www.freeweb.hu
A Római naptár kialakulása
A Római naptár kialakulása
http://www.romaikor.hu/index.php?p=cikk&a1=3&a2=16&id=2

A Caesar reformja előtti római naptár rendjét csak hiányosan ismerjük. A római hagyomány szerint első naptárukat még a városalapító Romulus király alkotta meg. Ez tízhónapos, egyes közlések szerint 304 napos évet vett alapul.

www.romaikor.hu
A zsidó időszámítás - naptár, évek, hónapok
A zsidó időszámítás - naptár, évek, hónapok
http://judaisztikaportal.blogspot.com/2009/10/zsido-idoszamitas-naptar-evek- ...

Az idő szent, mert az Ö.valótól ered. Az időnek és időszakoknak meg van a maguk fontossága és jelentősége.

judaisztikaportal.blogspot.com
A zsidó naptárról
A zsidó naptárról
http://www.makkabi.hu/zsido-hitelet-vallas-szokasok-rabbi/48-a-zsido-naptarrol

A zsidó naptár (a luáh) nem csupán a napévhez, hanem a holdhoz is igazodik, hónapjai valódi holdhónapok: újholdtól újholdig tartanak. (A Julius Caesar által bevezetett és Gergely pápa által korrigált európai naptár ezzel szemben csupán mesterséges hónapokkal számol.) A zsidó esztendõ tehát valódi napév, hónapjai természetes holdhónapok. (Ezt nevezik tudományos szóval lunaszoláris rendszernek.)

www.makkabi.hu
A zsidó újév
A zsidó újév
http://www.parameter.sk/rovat/kultura/2009/09/17/zsido-ujev

A Gergely naptár szerint szeptember 19-én (a gyakorlatban már előző este) köszönt be a zsidó újév (Rós Hasána). A zsidó naptár szerint 5770. tisri hónap elseje és másodika a zsinagógai újév, a világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékeznek.

www.parameter.sk
Adventi naptár mézeskalcsából
Adventi naptár mézeskalcsából
http://www.desszert.eu/mezeskalacs_adventi_naptar

Készítsen Ön is adventi naptárat mézeskalácsból! Az advent szó jelentése eljövetel (a latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: Úr eljövetele). A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát.

www.desszert.eu
Ajánlott oltási program kiskutyáknak
Ajánlott oltási program kiskutyáknak
http://www.pets-magazin.hu/index.php/kutya/64-kutya/417-ajanlott-oltasi-prog ...

Mire jó az oltás? A kutyusok immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk. A vakcinákban nincsenek olyan kórokozók, melyek képesek megbetegedést kiváltani, azokat csak elölt, illetve egyéb módon inaktivált, nem megbetegítő formában tartalmazzák.

www.pets-magazin.hu
Allergia naptár
Allergia naptár
http://allergia-asztma-szenanatha.hu/allergia-kezelese/allergia-naptar

Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

allergia-asztma-szenanatha.hu
Az iszlám naptár
Az iszlám naptár
http://www.eltevedtidoszamitas.hu/modules.php?name=mtop&file=olvas&cikk=napt ...

Az iszlám naptár tiszta holdnaptár. Az év tizenkét holdhónapból áll, és 354 nap hosszúságú, vagyis évente 11 nappal lemarad a napévet alapul vevő Gergely-naptár mögött.

www.eltevedtidoszamitas.hu
Az iszlám naptár beállítása
Az iszlám naptár beállítása
http://office.microsoft.com/hu-hu/outlook-help/az-iszlam-naptar-beallitasa-H ...

A Microsoft Outlook támogatja az iszlám naptár egy vagy két nappal való kiigazítását, hogy a naptári hónap napjainak száma igazodjon a Hold járásához.

office.microsoft.com
Az iszlám naptárrendszer és ünnepek
Az iszlám naptárrendszer és ünnepek
http://www.ahlamdana.eoldal.hu/cikkek/arab-nyelv-es-kultura/iszlam-naptar-un ...

Az iszlám időszámítást a második igaz úton járó kalifa, Omar (634-644) alatt vezették be. Az iszlám naptár kezdetét Mohamed próféta Mekkából Medinába történő kivándorlásától (ez az ún. hidzsra) számítják. Ez máig érvényben van, habár a világkereskedelmet és –politikát meghatározó Gegely-naptár miatt egyre jobban háttérbe szorul.

www.ahlamdana.eoldal.hu
Oldal leírása
naptar.wyw.hu: Naptár katalógus, naptárak. Naptár készítés, naptárkészítő programok és cégek, gyűjtemény a naptárakról.
Gyűjteményünkben 83 válogatott Naptár katalógus témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 83 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 1102