Julián naptár > Naptár - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Julián naptár > 5 weboldal. Kategória leírása: A Julián (Juliánus) naptár, egy Caius Iulius Caesar által, Róma alapítása után 709-ben bevezetett naptár.
Szponzorált linkek
Julián naptár
http://hu.wikipedia.org/wiki/Juli%C3%A1n_napt%C3%A1r

A julián (vagy juliánus) naptár egy Caius Iulius Caesar által – Róma alapítása után 709-ben (Kr. e. 46-ban) – bevezetett naptár. Már az ókorban is igény volt arra, hogy az időszámítás legnagyobb egysége, az év olyan hosszú legyen, mint amennyi idő alatt a Nap a Föld körül (ma már tudjuk, látszólagosan) egy teljes kört megtesz. A Julius Caesar idejéig használt naptár ennek a követelménynek nem felelt meg; egyre jobban eltért a Nap járásától, ami azt eredményezte, hogy például egy eredetileg tavaszi ünnep már nyárra esett. Ez a helyzet tette szükségessé az időszámítás újbóli és pontosabb szabályozását.

Julián naptár
Magyar Katolikus Lexikon
http://lexikon.katolikus.hu/J/juli%C3%A1n%20napt%C3%A1r.html

Julián naptár: az ókori római holdnaptárt fölváltó szoláris naptár. - Szoszigenész alexandriai csillagász dolgozta ki. Nevét Julius Caesartól kapta, aki teljhatalmú konzulként Kr. u. 46 elrendelte bevezetését.

Magyar Katolikus Lexikon
A Gregorián és a Julián naptár
http://www.parochia.hu/1oldalelemek/Egyhazi_ev/A_Gregorian_es_a_Julian_napta ...

Az egyház számára az idő nem csupán egy elfolyó névtelen jellemzője az életnek, hanem üdvtörténeti jelentőséggel bír a számára. Éppen ezért már a kereszténység hajnalán elkezdték megülni az üdvtörténet jelentős eseményeit, hogy ilyen módon is részesei legyenek annak a folyamatnak, mely az elesett embert az örökkévalóságba vezeti.

A Gregorián és a Julián naptár
Bevezetik a Julián-naptárat Oroszországban
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=8232

I. (Nagy) Péter cár célja, hogy Oroszország felzárkózzék Európához. Ennek keretében váltja fel a hagyományos bizánci eredetű időszámítást a Julián-naptár használata. A bizánci időszámítást először az i. sz. VII. században kezdték alkalmazni.

Bevezetik a Julián-naptárat Oroszországban
Julián naptárról
http://www.huszadikszazad.hu/tudomany/a-naptar-a-julian-naptar

Ennek a nagy rendetlenségnek véget vetendő, Julius Caesar, aki Kr. e. 63 óta Pontifex Maximus volt, elrendelte a naptárreformot. Sostoenes alexandriai csillagász közreműködésével az év átlagos tartamát 365 napban szabta meg s hogy az évek során mindinkább szembetűnő eltolódást a tavaszi napéjegyenlőséghez képest ismét helyrebillentse, elrendelte, hogy a Numa-féle 378 napos évet még 67 nappal kell megtoldani úgy, hogy ez az év 445 napból állott.

Julián naptárról
Hirdetések
Oldal leírása
naptar.wyw.hu: Naptár katalógus, naptárak. Naptár készítés, naptárkészítő programok és cégek, gyűjtemény a naptárakról.
Gyűjteményünkben 83 válogatott Naptár katalógus témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 83 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 1105