Gergely naptár > Naptár - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Gergely naptár > 8 weboldal. Kategória leírása: A Gergely naptár jelenleg a legelterjedtebb naptár a Földön. A Julián naptár módosítása.
Szponzorált linkek
Gergely-naptár ( Wikipédia )
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gergely-napt%C3%A1r

A Gergely-naptár ma a legelterjedtebb típusú naptár a Földön. A julián naptár kis módosítása. A Gergely-naptár 1582. október 4-én, csütörtökön lépett életbe oly módon, hogy az azt követő nap október 15., péntek lett, a kettő közötti napok abban az évben kimaradtak. A Julián-naptár szerinti átlagos év hossza 365,25 nap, míg a tropikus év körülbelül 365,2422 nap hosszú. Ennek eredményeképp minden ezer évben a naptár 8 nappal többet tartalmazott, és így késett a csillagászati időhöz képest.

Gergely-naptár ( Wikipédia )
Magyar Katolikus Lexikon a Gergely-naptárról
http://lexikon.katolikus.hu/G/Gergely-napt%C3%A1r.html

A Nap járásán kívül nem vesz tekintetbe más csillagászati ciklusokat, ez adja pontosságát és használhatóságát. Általánosan elterjedt, nem csak az eu. kultúrához tartozó országokban. Használják Kínában és a mohamedán orsz-okban (párhuzamosan az ősi kínai és az iszlám naptárral), és ismerik világszerte.

Magyar Katolikus Lexikon a Gergely-naptárról
A Gergely naptár
http://www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/history/tortenetek/kozepkor/gergely ...

1582. február 24-én kelt az az Inter gravissimas kezdetű bulla, amellyel XIII. Gergely pápa (1572-1585) lényegében egyetlen változást eszközölt a Julius Caesar által i. e. 45-ben bevezetett naptáron: csökkentette a szökőévek számát. A Julius Caearról elnevezett Julián-naptár szerint minden negyedik évet szökőévnek kellett tekinteni, míg a Gergely-féle, vagy másképpen Gregorián naptár ezt a szabályt úgy módosította, hogy az évszazadokat záró, tehát századdal végződő évek közül csak azok legyenek szökőévek, amelyeknek számjegye nemcsal néggyel osztható, mint a többi szökőévé, hanem négyszázzal is.

A Gergely naptár
425 éves a Gergely-naptár
http://ujszo.com/cimkek/tudomany/2007/10/04/425-eves-a-gergely-naptar

Négyszázhuszonöt éve, 1582. október 4-én vezették be a Gergely-naptárat, így a következő napon már október 15-ét írtak. Az addig használt Julián-naptárat Kr.e. 46-ban vezette be Julius Caesar, hogy rendet teremtsen a római időszámításban kialakult káoszban.

425 éves a Gergely-naptár
A legelterjedtebb típusú naptár
http://www.bezdan-online.com/a/index.php/content/view/2823/31/

A Gergely-naptár ma a legelterjedtebb típusú naptár a Földön. A julián naptár kis módosításával készült, a nápolyi Aloysius Lilius doktor javaslatára, amit XIII. Gergely pápa fogadtatott el 1582. február 24-én (mely dokumentumon azonban az 1581-es évszám szerepelt, mivel a pápa rendelete előtt az év márciusban kezdődött).

A legelterjedtebb típusú naptár
A Gergely-naptár születése
http://www.nembulvar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=233:a-g ...

XIII. Gergely pápa 1582. október 15-én léptette életbe az újfajta naptárt, abból a célból, hogy így szüntesse meg a XVI. század óta keletkezett tíznapos időeltolódást.

A Gergely-naptár születése
A naptár, a Gergely-naptár
http://www.huszadikszazad.hu/tudomany/a-naptar-a-gergely-naptar

Az ókorban a keleti népek és a görögök és rómaiak a nappalt a Nap keltét napnyugtáig 12 egyenlő órára osztották s az éjjelt napnyugtától napkeltéig külön, szintén 12 egyenlő órára. Ezek voltak az ú. n. horae temporales.

A naptár, a Gergely-naptár
Bevezetésének a napja
http://www.magyarkurir.hu/hirek/oktober-15-gergely-naptar-bevezetesenek-napja

A XVI. században a tavaszi napéjegyenlőség már március 11-re esett. Ekkor XIII. Gergely pápa elrendelte, hogy 1582. október 4-e után október 15-ét írjanak. Ezen a nevezetes október 15-én olyasmi történt, mint amit manapság a nyári időszámítás bevezetésekor, amikor óráinkat egy órával előreállítjuk. Akkor a naptárt kellett előre igazítani 10 nappal.

Bevezetésének a napja
Hirdetések
Oldal leírása
naptar.wyw.hu: Naptár katalógus, naptárak. Naptár készítés, naptárkészítő programok és cégek, gyűjtemény a naptárakról.
Gyűjteményünkben 83 válogatott Naptár katalógus témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 83 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 1105